Allergie en pollenkalender

Allergie en pollenkalender

Deze pagina bevat de volgende hoofdstukken:

  • Allergie voor planten en bloemen
  • Wat kunt u er tegen doen?
  • Pollenkalender.

Allergie voor planten en bloemen

Allergie is een belangrijk probleem in de bloemenbranche. De naam allergie komt van de Griekse woorden: ''allos'' = anders en ''ergon'' = werking. Een allergie is een afwijkende werking van ons lichaam op bepaalde stoffen. Het lichaam reageert soms namelijk zeer extreem op een bepaalde stof. Een allergie kan soms heel plotseling optreden (directe allergie) maar kan ook pas later tot uiting komen (verlate allergie). De allergie ontstaat dan doordat ons lichaam via de witte bloedlichaampjes onnodig antistoffen aanmaakt.

Vooral allergieën van de slijmvliezen en de huid komen het meeste voor. Allergieën aan de slijmvliezen, luchtwegen, ogen en neus ontstaan bijvoorbeeld door men stuifmeelkorrels, huisstof, stof van droogbloemen of steekschuim, rook of spuitbussen en dergelijke. Dit wordt ook wel hooikoorts genoemd. De gevolgen van deze allergie zijn niezen, tranende ogen, een loopneus, hoofdpijn en uiteindelijk kunnen de klachten naar de longen gaan of raken uw ogen behoorlijk ontstoken. In ernstige gevallen kan zelfs een secundaire infectie plaatsvinden zoals een voorhoofdsholteontsteking. Uitdroging van de luchtwegen en keelslijmvliezen kan dan tot verdere schade lijden.

Een huidallergie is vaak erg onaangenaam en geeft als verschijnselen eczeem, kloven en jeuk. Het ontstaat meestal via direct contact met een allergeen. De gevolgen zijn soms zeer ernstig en noodzaken iemand vaak het vak te verlaten.

Stuifmeelallergie

Vaak is het werken met rijpe bloemen een probleem vanwege het stuifmeel welke ook wel pollen worden genoemd. Het gaat nog om enkele soorten waar iemand allergisch voor is. Het werken in een koude en of vochtige omgeving beperkt de afgifte van stuifmeel en dus de reactie.

Enkele bekende allergie verwekkende soorten zijn: Achillea, Ammi majus, Anethum, Dendranthema, droogbloemen, Hedera, Helianthus (zonnebloem), margriet, paardenbloem, Solidago, Solidaster, Tagetes, grassen en alle windverstuivers in het voorjaar zoals els en den.

Latex allergie

Een klein deel van de mensen is allergisch voor Latex. Hiermee wordt niet bedoeld de Latexverf, maar Latex van de rubberboom Ficus (benjamina en andere varieteiten) en aanverwante soorten zoals Hevea brasiliensis wat een wolfsmelkachtige is. Latex zit in elastiekjes, in ballonnen, handschoenen en in spuitmaskers. Inademen van wit poeder (mailsmeel) dat op latexhandschoenen zit kan gevaarlijk zijn. Latex zit ook in mango, vijg, banaan, meloen, avocado, kiwi, perzik, papaja, passivrucht, nectarine, kastanje, walnoot, pinda, tomaat, aardappel en boekweit. Er kan dan een kruidenallergie ontstaan naar deze vruchten.

Contactallergie

Contactallergie is een allergie welke door aanraking met een plant, de sappen of dergelijke vrij snel tot een allergische reactie zoals eczeem kan leiden. Veel contacteczemen ontstaan door coniferen, Alstroemeria, Eucalyptusblad, sap van Euphorbia, chrysanten en hun familieleden zoals Tanacetum, lelies, Narcissus, Primula obconica, Rosa, Streptocarpus, Tulipa, Helianthus (zonnebloem), behaarde planten, Eucalyptusblad, Philodendron, Dieffenbachia, Poinsettia, Ficus en Magnolia. Bekend zijn ook het narcissenuitslag, tulpenvingers en hyacintenjeuk welke vooral vaak voorkomen in de bollenbranche.

Gif

Giftige sappen of afweermechanismen van planten kunnen vaak ernstige gevolgen hebben. Het is niet altijd een allergie die ontstaat, maar soms gewoon het gif dat schadelijk is. Bekend zijn onder andere: Euphorbia polychroma en andere Euphorbia's, Heracleum mategazzianum (bereklauw) en wijnruit veroorzaken soms ernstige brandblaren indien deze plant in de zon wordt aangeraakt, het heeft dan ook met lichtallergie te maken. Verder is Ranunculus giftig en ook de Rhus radicans is zeer gevaarlijk. Ook bij Rhus fenicifuna kunnen problemen optreden. Bestrijdingsmiddelen of residu daarvan kunnen ook een allergische reactie veroorzaken. Op veel bloemen zitten uitgewerkte restanten van bestrijdingsmiddelen, dit wordt wel steeds minder omdat meer en meer biologisch wordt bestreden.

Mensen die zelf wel eens ondergronden maken van polyester moeten er op bedacht zijn dat dit soms ook tot allergie kan leiden, het is de epoxyhars die soms de boosdoener is. Ook het dragen van bepaalde handschoenen zoals van latex kunnen soms tot allergie leiden. Werken met spuitbussen is door het inademen van de stoffen en gassen ook niet echt gezond. Voorkom dat verf of ander spuitsel op uw huid terecht komt. Het werken met lijm kan indien dit heel vaak gebeurt zelfs tot onherstelbare hersenschade leiden.

Schimmel

In koelcellen en bij oude bloemen of fruit kan gemakkelijk schimmel voorkomen. Dat geldt ook voor vochtige plekken in de werkplaats of bij bloemenafval. Voorkom schimmel en laat de ruimtes extra schoon houden indien u allergisch voor schimmel bent.

Wat kunt u ertegen doen?

U kunt als u bloemschikt de stuifmeelsoorten met water sproeien of met Clear Life. De pollen kunnen dan minder in de lucht komen. Maar let wel op; niet alle bloemsoorten kunnen hier tegen.

Was daarnaast ook regelmatig uw handen zonder zeep zodat allergenen worden afgewassen. Droge schrale handen, een hoge temperatuur en relatieve luchtvochtigheid hebben een nadelige invloed en bevorderen eczeem. Ook uw handen regelmatig invetten helpt. Draag eventueel handschoenen bij het schoonmaken van bloemen of emmers en gebruik papieren wegwerphanddoeken. Draag verder geen ringen en metalen armbanden of horloges tijdens het werk en gebruik geen cosmetica op basis van bloemen en planten. Dit kan namelijk een allergie eerder doen ontstaan.

Er zijn medicijnen tegen allergieën, maar deze kunnen vaak maar kortdurend worden gebruikt. Sommige medicijnen zoals corticosteroïden zijn bij langdurig en intensief gebruik op den duur niet ongevaarlijk. Een langdurige inentingskuur kan soms verlichting geven. Als u weet dat u of één van uw medewerkers allergisch is, zorg dan voor goede omstandigheden. In het geval iemand voor een bijensteek allergisch is, dan is het belangrijk dat de juiste medicijnen aanwezig zijn. Overleg hierover met uw huisarts of allergoloog.

Tot slot, elke allergie is een verhaal op zichzelf. Er is geen vaste remedie om dit te genezen of te voorkomen. Vermijden van de allergeen is het beste advies, maar niet altijd eenvoudig!

Pollenkalender

Hieronder vindt u een overzicht van bomen en planten die in Nederland voorkomen. Het tijdstip van allergenen varieert afhankelijk van het weer en klimaat.

Nederlandse naam Botanische naam Problematisch in:
Els Alnus februari - april
Hazelaar Corylus avellana januari - maart
Cypres Cupressus maart - mei
Olm (Iep) Ulmus april
Wilg Salix maart - april
Es Fraxinus maart - april
Berk Betula maart - april
Haagbeuk Fagus maart - april
Plataan Platanus april
Eik Quercus maart - mei
Spar Picea april - mei
Walnoot Juglans regia mei
Den Pinus april - juni
Gras Vele soorten april - september
Rogge Secale cereale mei - juni
Zuring Rumex april - augustus
Kastanje Hippocastanum juni - augustus
Brandnetel Urtica mei - september
Bijvoet Artemisia juli - augustus
Bingelkruid Mercurialis juli - oktober


Opmerking: wij zijn niet verantwoordelijk voor mogelijke onjuistheden of onvolkomenheden. Neem in geval van nood of vooraf altijd contact op met uw arts.

Terug naar overzicht