Bodembedekkers

Bodembedekkers

Planten die geschikt zijn om in een tuin grotere vlakken van de bodem te bedekken noemen we bodembedekkers. Het zijn planten die gemakkelijk breed uitgroeien en ook laag blijven. Ze zijn winterhard en kunnen bladhoudend of bladverliezend zijn. Eenjarigen of tweejarigen zijn dus niet geschikt.

Toepassing

Bodembedekkers zijn bij uitstek geschikt om een groene onderlaag in een tuin te creëren. Ze voorkomen dat onkruid kan groeien en bevorderen ook het microklimaat op de grond. Daarnaast voorkomen ze ook snelle uitdroging van de grond. Sommige soorten kunnen ook in veel schaduw goed groeien. Voordat u gaat planten moet u de grond goed onkruidvrij maken. Afhankelijk van de tuin, grote bomen of lage heesters kunnen bodembedekkers wat hoger of lager zijn. Kies dus de juiste soorten voor uw tuin.

Verzorging

Bodembedekkers zijn meestal vrij gemakkelijk in het onderhoud. Als u soorten hebt aangeplant met kruipende wortelstokken, dan is het wel even oppassen dat ze niet overal naartoe groeien. Het is verstandig om een paar keer per jaar de planten te bemesten. Sommige soorten moeten wel eens worden gesnoeid om ze niet te groot te laten worden.

Enkele soorten

De planten worden weergegeven in Botanische naam - Nederlandse naam.

  • Asarum europaeum – mansoor
  • Hedera helix – klimop
  • Bergenia – shoenlappersplant
  • Pachysandra terminalis
  • Acaena
Terug naar overzicht