Bonsai

Bonsai

Mensen hebben waarschijnlijk al duizenden jaren lang planten in potten gezet om hun woonomgeving te decoreren. Ook geneeskrachtige planten werden in bakken geplant. De kunst van het snoeien in bepaalde vormen is waarschijnlijk ca. 2000 jaar geleden in China ontstaan. Deze kunst van het telen van planten in pot noemde men 'Penjin'. Vanaf het jaar 700 zijn veel Chinese invloeden in Japan tot een eigen ontwikkeling gekomen, zo ook het groeien en snoeien van planten in een pot. Rond 1500 kwam Bonsai in Japan pas echt tot ontwikkeling onder de naam Bonsai. Bonsai betekent 'boom in pot' en gaat vooral om het proces van groei en leven.

Bonsai is vooral een cultuur voor buiten, alhoewel er voor het Nederlandse klimaat ook Bonsai voor in huis zijn. De kunst is om de plant zorgvuldig te laten groeien in een speciaal grondmengsel. Wortelsnoei en taksnoei doen de rest. Daarbij moet vormend worden opgetreden waarbij soms van metaaldraad gebruik wordt gemaakt. Dit draad moet na enige tijd wel weer worden verwijderd anders groeit het in de stengel of stam.

Vele soorten bomen, heesters en coniferen zijn geschikt als Bonsai, maar ook gewone Nederlandse straatbomen of jonge planten uit het bos zijn geschikt. Zoek vooral een oud lijkend en eventueel een krom exemplaar uit of maak een bos van een aantal jonge boompjes bij elkaar. Hangende of kruipende soorten zijn zeer geschikt om een cascadevorm van te maken.

Stijlen

Er zijn vele stijlen in Bonsai. Daarbij heeft de Bonsai een voorkant en een achterkant. Enkele stijlen zijn:

  • rechtopgaande stijl
  • gebogen stijl
  • hellende stijl
  • cascade stijl
  • verwrongen stijl
  • beleerde stijl

Ook wordt gekeken naar de wortelvorm, de hoeveelheid stammen, de compositie, de grootte en de loofvorm of kroonvorm.

Verzorging

Snoeien is een belangrijke activiteit en wordt gedaan om vorm te verkrijgen. Er bestaan twee soorten snoeien, namelijk wortelsnoei en taksnoei.Verder wordt er veel gebruik gemaakt van het bedraden van takken. Dit doet men om de takken in een bepaalde richting te buigen.

Verpotten wordt gedaan om nieuwe aarde te geven, voor verbetering van luchtaanvoer, om wortelsnoei mogelijk te maken en om de compositie te verbeteren door de plant in een andere pot te zetten. Water geven moet worden gedaan als het nodig is en niet als vaste gewoonte. Geef vroeg in de ochtend water zodat de boom dan lang gebruik kan maken van het water. Tijdens warme droge perioden mag de boom ook worden gesproeid. Een goede luchtvochtigheid is van groot belang. Eventueel kan de boom met pot in een emmer water worden gedompeld.

Voeding geven we gedurende het groeiseizoen. Controleer de boom regelmatig op aantasting door insecten.

Terug naar overzicht