Borders in de tuin

Borders in de tuin

Een tuin kan op vele manieren worden ontworpen en worden ingericht. Eén van de mogelijkheden is om één of meerdere borders in de tuin aan te leggen. Een border is een strook van vaste planten in verschillende hoogtes. Vaak heeft de border een rustige achtergrond zoals een muur of een haag, maar een border kan ook vrij in de tuin liggen. Een border kan eenzijdig of alzijdig worden aangelegd afhankelijk van het ontwerp en ruimte in de tuin. De meeste borders zijn echter eenzijdig.

Er zijn wat beplanting betreft ook vele mogelijkheden. Het is niet alleen een zaak van creativiteit, maar ook van grondsoort, zuurgraad, vochtomstandigheden, ligging op zon of wind en dergelijke.

Waar houdt u rekening mee

Begin met het totale tuinontwerp te bezien. Hoe ligt de tuin op de zon of in de schaduw? Waar wilt u de border(s) plannen? Zijn er rustige achtergronden aanwezig of moeten die ook worden aangelegd of gemaakt? Hoe zijn klimatologische omstandigheden in uw tuin? Hoe is de grondsoort en de ontwatering? Ook licht is van belang. Als de border onder een grote boom komt moet u speciaal schaduwplanten kiezen. Zorg voor een goede bodemstructuur en eventuele drainage. Zorg dus eerst voor goede basiswerkzaamheden en grondbewerking.

Het ontwerp

Als alle basisgegevens zijn geanalyseerd wordt het tijd om een aantal ontwerpjes te maken. Teken in de plattegrond van de tuin passende borders en houd hierbij rekening met voldoende open ruimte in de tuin, bijvoorbeeld gazon of bestrating. Bepaal welke planten u leuk vindt en probeer uit uw lijst een harmonieus geheel te creëren. Wilt u vlinders in de tuin? Houd dan rekening met de soort planten, hebben ze wortelstokken en groeien straks overal doorheen of zaaien ze zich uit? Hoe hoog worden ze en hebben ze steun nodig? Wanneer bloeien ze en is er een plan te maken waarin gedurende lange tijd bloemen zullen zijn? Hoe zit het met vrucht- of zaadvormen, zijn die fraai? Hoe zit het met eventueel gebruik als snijbloem of blad in bloemwerk? En tot slot hoeveel onderhoud zit er in uw border. Plantenkeuze maakt hierin veel verschil.

U ziet: er is genoeg om over na te denken voor u begint.

Terug naar overzicht