Eenjarigen – kruidachtigen

Eenjarigen – kruidachtigen

Eenjarige planten behoren tot de kruidachtigen. Ze worden gezaaid, ze ontkiemen en geven bloemen in het eerste jaar. Ze maken zaad en daarna sterven ze af. Eigenlijk zijn sommige zogenaamde eenjarigen gewoon vaste planten, maar in ons Nederlandse klimaat overleven ze de winter niet. Eenjarige kruidachtige planten, soms ook wel zaaibloemen genoemd, zijn zeer geschikt voor de tuin om perken en bloembakken kleurrijk mee te versieren.

Toepassing

Voor de bloemsierkunst zijn vele soorten aantrekkelijk. Dit kan zijn vanwege de leuke en rijke bloeiwijze en soms omdat ze fraaie zaadvormen krijgen. Er zijn ook soorten die goed als droogbloem geschikt zijn. Voor plantenbakken of hanging baskets zijn ze zeer geschikt en bloeien bij goede verzorging de hele zomer door. Enkele soorten zijn ook bruikbaar als snijbloem en geschikt voor een boeket of bloemstuk. Water met Chrysal is dan wel aan te bevelen.

Verzorging

Eenjarigen in de tuin zijn gemakkelijk. Ze hoeven alleen maar tijdig water en voeding te hebben en eventueel moeten uitgebloeide bloemen worden verwijderd. Dit laatste laat de planten langer bloeien. Ook wordt hiermee zaadvorming en dus ongebreidelde vermeerdering voorkomen. Als u eenjarigen tijdig terugknipt, bloeien ze vaak nog een tweede keer. Voor perkplanten geldt dat regelmatig toppen de bloei doet toenemen en hierdoor blijven de planten mooi gedrongen.

Enkele soorten die ook als snijbloem geschikt zijn

De planten worden weergegeven in Botanische naam - Nederlandse naam.

  • Ageratum haustonianum – Mexicaantje
  • Amaranthus caudatus – kattestaart
  • Salvia viridis – bonte salie
  • Tagetes erecta – grote Afrikaan
  • Zinnia angustifolia – zinnia
Terug naar overzicht