Hagen in en rond de tuin

Hagen in en rond de tuin

Veel tuinen hebben een afscheiding door middel van een haag. Ook in de tuin zelf kunnen hagen een rol spelen, bijvoorbeeld om tuinkamers te creëren. Hagen geven een gevoel van privacy en soms ook bescherming. Een haag kan ook een rustige achtergrond in de tuin geven voor de borderplanten. Daarnaast kunnen vogels zoals de merel er prima in broeden. Tot slot kan een haag het klimaat in de tuin verbeteren door wind tegen te gaan. Een nadeel kan zijn dat sommige hagen veel water uit de grond trekken en de border hierdoor niet goed wilt groeien.

Toepassing

Hagen zijn er in vele vormen en de doeleinden kunnen zeer verschillend zijn. Het kan een hoge afscheidende haag zijn, een lage tussenhaag of een haag om van te oogsten. Ook lage haagjes die vormgevend in een tuin van belang zijn worden veel aangeplant. De afscheidende haag komt het meeste voor. Een haag kan ook een bescherming bieden tegen inbrekers, maar dan moeten wel stekelige planten worden gebruikt. Eigenlijk ligt hier de oorsprong van het aanleggen van een haag.

Een haag kan uit een enkele soort bestaan, maar ook worden gemengd met verschillende plantensoorten. Een haag aanplanten vereist eerst goed nadenken. Hoe hoog en breed mag hij worden? Wat groeit hier het beste? Wat voor haag wil ik eigenlijk? Hoe moet de vorm worden? Hoe hoog mag hij worden? Verder moet u kiezen of de haag bladhoudend of bladverliezend mag zijn.

Verzorging

Als de haag is aangeplant begint het verzorgen. Snoei de haag van boven smaller dan beneden zodat de haag meer licht krijgt en een mooiere uitstraling krijgt.

Een haag kan met de wortels soms ver in de tuin komen. Als u om het jaar de wortels op ca. 60 centimeter van de haag afsteekt, dan voorkomt u dit probleem. U moet daar wel vanaf het begin mee aanvangen. De meeste hagen worden twee maal per jaar gesnoeid, eenmaal in mei en eenmaal in augustus. Maar dit kan verschillen afhankelijk van het soort haag.

Enkele soorten

De planten worden weergegeven in Botanische naam - Nederlandse naam.

  • Buxus sempervirens – buxus
  • Pyracantha – vuurdoorn
  • Prunus laurocerasus – prunus
  • Ligustrum vulgare – liguster
  • coniferensoorten
  • Sinarundinaria – bamboe
Terug naar overzicht