Hanging baskets

Hanging baskets

Voor een buitenversiering is een bloeiende mand met eenjarige planten een ideale decoratie. Deze bloemrijke plantenmand, de hanging basket, heeft als herkomst Engeland. Daar is hij al vele jaren populair.

Hangende manden zijn als welkom bij uw voordeur, in de tuin, aan de pergola, op het balkon of eigenlijk voor veel plaatsen geschikt. Als een goede combinatie wordt samengesteld en de verzorging optimaal is, dan zult u versteld staan van de bloeirijkdom gedurende de hele zomer.

Hanging baskets zijn oorspronkelijk buitenmanden, maar u kunt ook van kamerplanten, varens en dergelijke fraaie manden maken.

Toepassing en opplanten

Een hanging basket is zoals gezegd op veel plaatsen toepasbaar. U moet er wel rekening mee houden dat een mand met vochtige aarde en planten best wel zwaar kan zijn. U moet dus voor een stevig ophangpunt zorgen.

Er zijn baskets van metaal, geplastificeerd draad, kunststof en u kunt ook een echte mand nemen. Er zijn meerdere modellen te koop. Houd vooral rekening met de hoeveelheid planten die u wilt gebruiken en hoe deze uitgroeien. Voor uw gemak zijn er ook kant en klare sets te koop.

Aan het grondmengsel voegen we ca. 25 tot 30 % klei toe. Dit houdt het vocht beter vast en de planten groeien er goed op. Tevens wordt de voedingsafgifte beter gereguleerd. Kies een beplanting die is afgestemd op de plaats waar u de mand gaat ophangen. Zorg ook voor een goede kleurencombinatie, in een enkele kleur of bijvoorbeeld in een bepaald contrast. Een bont gemengd kleurcontrast kan ook heel leuk staan. Let ook op verschil in bladtexturen en bladvormen.

Afhankelijk van de soort mand en beplanting geven we hier een standaard opplantmethode:

Leg onderin de mand wat veenmos met daarop een stuk plastic. Maak hierin een paar kleine gaatjes, zodat overtollig vocht kan weglopen. Vul dan de mand gedeeltelijk met aarde en steek aan de zijkant de plantjes tussen de gaasvorm naar buiten toe. Poot vervolgens de planten één voor één en vul aarde aan. Druk de aarde stevig rond de wortels aan. Leg nu weer een nieuwe laag veenmos aan en weer wat aarde. Poot vervolgens de planten boven in de mand. Bovenin kunt u eventueel ook een paar opgaande planten zetten. Vul de aarde vervolgens aan en dek eventueel de aarde af met wat veenmos. Houd wel in het midden de aarde iets lager om vochtaflopen tegen te gaan.

Er zijn overigens meerdere werkwijzen om manden te beplanten, vaak afhankelijk van de beplantingskeuze.

Verzorging

Geef hanging baskets elke dag water en doe dit een paar keer met kleine hoeveelheden tegelijk. Geef ook wekelijks wat extra voeding zoals kamerplantenmest. Uitgebloeide bloemen en oude of lelijke blaadjes kunt u regelmatig wegnemen en lange takken kunt u terugknippen. Dit samen bevordert een gedrongen volle groei en bloei.

Soorten

Voor buiten is vrijwel het gehele assortiment eenjarige perkplanten en geraniums geschikt voor een hanging basket. Ook groene planten zoals Hedera kunt u gerust combineren. Welke u kiest hangt af van wat voor soort beplanting u wilt maken: er is keuze in overvloed.

Terug naar overzicht