Rozen

Rozen

Rozen zijn één van de meeste geliefde en bezongen planten en behoren tot de bladverliezende heesters. Ze kunnen bij goede verzorging langdurig en rijk bloeien. Sommige soorten hebben tevens een aangename geur. Rozen kunnen we onderverdelen in de bijvoorbeeld de groepen:

 • Grootbloemige rozen, theehybriden
 • Polyanthahybriden en floribundarozen
 • Lambertianarozen
 • Botanische rozen
 • Klimrozen

De rozenbottel is een schijnvrucht die voor de bloemsierkunst erg fraai toepasbaar is. Er zijn ronde, peervormige of flesvormige rozenbottels.

Toepassing

Omdat er zeer veel soorten rozen zijn, te veel om op te noemen en de toepassing zeer verschilt, geven we hier alleen enkele algemene toepassingstips.

 • Groep 1:
  Deze grootbloemige struikrozen dragen niet zo veel bloemen, maar omdat ze zo groot zijn en vaak heerlijk geuren zien ze er toch bloemrijk uit. Geschikt voor vak- en perkbeplanting.
 • Groep 2:
  De Polyantharozen zijn de doorbloeiende trosrozen. Er zijn enkelvoudige, halfgevulde en gevulde bloemvormen. Geschikt voor vak- en perkbeplanting in grote tuinen of parken.
 • Groep 3:
  Struikvormige soorten te gebruiken als bloemheester.
 • Groep 4:
  Van deze wilde botanische rozen zijn er soorten in verschillende hoogtes verkrijgbaar. Voor grote vakken, hagen of als voortplanting voor heesters. Sommige soorten hebben fraaie bottels.
 • Groep 5:
  De klimrozen, of ook wel leirozen genoemd, kunnen met wat hulp en ondersteuning vrij hoog opgroeien. Daarom zijn ze geschikt voor pergola's of muren. Deze soorten moeten worden geleid of over een steunvorm groeien.

Voor de bloemsierkunst kunt u gerust rozen afknippen. Het beste is dit vroeg in de ochtend te doen. Zet ze wel op water met Chrysal daarin.

Verzorging

Rozen kunnen op veel plaatsen goed groeien en bloeien. Ze verlangen echter wel een vrij zonnige standplaats. De eisen aan de grond zijn: niet te zuur, niet te nat en niet te droog. Aaltjes kunnen soms voor bodemmoeheid zorgen en de groei benadelen. Twee steken diep spitten is het beste en oude koemest in het plantgat is sterk aan te bevelen (als alternatief kan compost of gedroogde koemest worden gebruikt). De wortels mogen niet direct in de mest staan. De roos moet met natte wortels worden geplant waarbij ze in hun natuurlijke stand moeten blijven. In de winter is het vaak nuttig de stam van de roos aan te aarden. Snoeien is belangrijk en wordt na de winter gedaan. Hierbij moet u de dode takken en wilde scheuten wegsnoeien. De dikke takken kunnen tot ca. 10 centimeter worden teruggesnoeid, boven een naar buiten gericht oog.

Klimrozen kunt u het beste niet te vaak snoeien. U moet wel het dode hout wegsnoeien. Na de bloei kan ook het oude hout worden teruggesnoeid.

Terug naar overzicht