Tuintips mei

Tuintips mei

Snoei alle voorjaarsbloeiende heesters direct na de bloei: Spirea, Prunus triloba, Ribes, e.d. Snoei de groene takken weg bij bontbladige heesters of bomen, ze gaan anders overheersen. Bij uitgebloeide Rhododendron kunt u de bloemen wegknippen. Het bevordert een bossige groei van de struik. Ook Coniferen zoals hagen kunnen hun eerste snoeibeurt krijgen. Taxus kunt u beter wat later in juni snoeien. Knip coniferen niet af tot op het kale hout want hierdoor zullen ze niet meer uitlopen. Alleen bij Taxus en Juniperus is dat wel toegestaan.

Vaste planten

Vroeg bloeiende vaste planten kunnen na de bloei worden gescheurd. Het bevordert tevens de bloeikracht van de planten.

Tuintip de vijver

Controleer de vijver. Haal overtollige plantengroei weg. Verplant eventueel bepaalde soorten zoals de waterlelie, deze kunt u tevens in stukken breken en apart opplanten. De waterlelie heeft een kleiachtige grond nodig om goed te kunnen bloeien. Controleer ook of de vissen geen ziekten hebben. Is dit het geval, behandel de vissen dan. Wees tijdens de schoonmaak voorzichtig met kikkers en salamanders zodat u ze niet beschadigd.

Tuintip gazon 

Een nieuw gazon van graszoden kan nu worden aangelegd. Het gazon kan 1 à 2 keer worden gemaaid, afhankelijk van de groei. Daarnaast kunt u ook onkruid verwijderen uit het gazon. 

Tuintip kuipplanten

Sterke kuipplanten kunnen eind april of begin mei al naar buiten. Het mag ook eerder als het maar niet vriest. Zet alle kuipplanten die weer naar buiten gaan gedurende minimaal één week in de schaduw om zo verbranding van de zon te voorkomen. Planten die tijdens de winterberging zijn gaan groeien moeten worden gesnoeid. Slappe stengels en bladeren moeten worden verwijderd. Eventueel verpotten indien nodig. Planten zoals Agapanthus kunnen als ze te groot worden desnoods worden gescheurd. Planten die niet worden verpot geeft u een kleine mestgift.

Tuintip algemeen

Eenjarigen en alle andere planten die niet tegen een nachtvorst kunnen mogen na 15 mei naar buiten. Zomerbloeiende bol- en knolgewassen kunnen in de tuin worden geplant. Alle voorgetrokken gewassen plant u echter pas na 15 mei buiten. Als het niet regent moet u de pas geplante planten zelf water geven, anders verdrogen ze. Controleer ook de tuin op onkruid en houd dit regelmatig bij.

Tips voor bloemschikkers

Het is tijd voor fraaie bloesemtakken zoals Prunus en Malus. Maar ook sommige vaste planten gaan hun bloemen schenken zoals Iris Germanica, Bergenia, Convallaria en Dicentra. U kunt de bloemen in tere voorjaarsboeketten of in bloemrijke arrangementen verwerken.

Terug naar overzicht