Tuintips oktober

Tuintips oktober

Tuintip eenjarigen

De laatste restanten verwijderen en composteren.

Tuintip tweejarigen

Als u de tweejarigen die volgend jaar moeten bloeien nog niet hebt uitgepoot, doe dat dan nu alsnog.

Tuintip vaste planten

Knip de bloemstelen pas na de winter af. Dood blad van sommige soorten kunt u wel al verwijderen. Er zijn ook vaste planten die niet goed winterhard zijn. U kunt ze afdekken, maar u kunt ze ook in potten laten overwinteren in een koude kas of schuurtje.

Tuintip bollen en knollen

Zomerbollen (en knollen) rooit u op, droogt ze en bewaart ze op een droge koele plek. Vlezige knollen zoals van Dahlia moet u in zaagsel of in droge turfmolm bewaren. Controleer wel tussentijds of ze niet gaan rotten.

Tuintip bomen

Omdat de grond nog warm is kunt u in oktober sommige boomsoorten planten. Het gaat dan alleen om containerbomen. Bomen die in volle grond zijn gekweekt moeten in het voorjaar worden geplant als ze kaal zijn.

Tuintip de border

De border zal nog onderhoud vergen aangezien er nog najaarsmateriaal zoals herfstaster groeit. Knip daarnaast ook niet alles tot op de grond kaal, aangezien in de winter berijpte of besneeuwde oude bloemstelen zeer fraai zijn.

Tuintip onkruidbestrijding

U zult zelfs in de winter soms enig onkruid moeten verwijderen indien het niet vriest.

Tuintip de vijver

Haal de bladeren die in de vijver waaien dagelijks uit de vijver evenals afgestorven plantendelen. Waterlelies die in ondiepe vijvers staan, ca. 50 centimeter, moet u of naar het diepere deel zetten of uit de vijver halen. De knollen kunnen droog in turfmolm op een koele plaats overwinteren. Ook tropische drijvende waterplanten moet u naar binnen halen en laten overwinteren in een schaal met water in een warme kamer.

Tuintip gazon

In oktober gaat u het gazon waarschijnlijk voor de laatste keer dit jaar maaien. Van belang is dat u niet te kort maait, dus stel de machine af op 4 tot 5 centimeter. U mag geen maaisel op het gazon laten liggen. Knip ook de gazonranden nog een keer. Oktober kan soms een natte maand zijn en dan is het niet verstandig op het gazon te lopen. Houd ook eventuele mollen in de gaten, die kunnen het mooie gazon totaal ruïneren.

Tuintip kuipplanten

U zult de kuipplanten winterklaar moeten gaan maken. Niet winterharde planten gaan voordat de nachtvorsten gaat beginnen naar de winterberging.

Tuintip algemeen

Laat afgevallen blad onder heesters en op plaatsen waar het geen kwaad kan rustig liggen. Dit is namelijk goed voor het bodemleven, brengt nieuw voedsel in de grond en is ook bevorderlijk voor de wormen in de grond. Daarnaast is overdreven schoonmaakwoede is schadelijk voor de grond, maar ziek blad moet u natuurlijk wel verwijderen.

Nestkastjes kunt u schoonmaken door de oude nesten te verwijderen en de kastjes uit te vegen. Balkonbakken, potten en kuipen kunt u beplanten met een winterbloeiend assortiment planten, zoals Skimmia, Hedera, Erica en Viburnum.

Tips voor bloemschikkers

De maand oktober blijft nog steeds een uitdagende periode voor bloemschikkers.

Terug naar overzicht