Tweejarigen – kruidachtigen

Tweejarigen – kruidachtigen

Tweejarige planten behoren tot de kruidachtigen. Vermeerdering vindt meestal plaats door de pollen te scheuren, maar soms worden ze ook gezaaid, ontkiemd en geven ze al wat bloemen in het eerste jaar. Tweejarigen overwinteren onder de grond en bloeien normaal gesproken in het tweede jaar. Eigenlijk zijn sommige zogenaamde tweejarigen gewoon vaste planten. Tweejarige kruidachtige planten, soms ook wel zomerbloemen genoemd, zijn zeer geschikt voor de tuin en voor bloembakken.

Toepassing

Voor de bloemsierkunst zijn vele soorten aantrekkelijk. Dit kan zijn vanwege de leuke en rijke bloeiwijze en soms omdat ze fraaie zaadvormen krijgen. Ze bloeien bij goede verzorging de hele zomer. Veel soorten zijn ook bruikbaar als snijbloem en geschikt voor een boeket of bloemstuk. Water met Chrysal is dan wel aan te bevelen.

Verzorging

Tweejarigen in de tuin zijn gemakkelijk te onderhouden. Ze hoeven alleen maar tijdig water en voeding te hebben en eventueel moeten uitgebloeide bloemen worden verwijderd. Dit laatste laat de planten langer bloeien. Ook wordt hiermee zaadvorming voorkomen en bij sommige soorten ongebreidelde vermeerdering. Als u tweejarigen tijdig terugknipt, bloeien ze vaak nog een tweede keer.

Enkele soorten die ook als snijbloem geschikt zijn

De planten worden weergegeven in Botanische naam - Nederlandse naam.

  • Cheiranthus cheiri – muurbloem
  • Dianthus barbatus – duizendschoon
  • Digitalis purpurea – vingerhoedskruid
  • Echinops ritro kogeldistel
  • Gypsophila paniculata – gipskruid
  • Papaver nudicaule – IJslandse papaver
Terug naar overzicht