Water geven in de tuin

Water geven in de tuin

Meestal wordt in de tuin te snel water gegeven waardoor de plantenwortels lui worden. U kunt de planten beter stimuleren om zelf op zoek te gaan naar water. Geef pas water als het echt nodig is en geef dan ineens een heleboel in plaats van iedere dag een beetje water te geven.

De ene grondsoort houdt meer water vast dan de andere. Kleigrond houdt veel vocht vast en zandgrond bijna niets. De hoeveelheid humus in de grond is ook een factor. U kunt verdamping tegengaan door de bovenlaag los te schoffelen of een mulchlaag te strooien op de onbedekte grond. Hierdoor blijft de grond langer vochtig. Ook de grondwaterstand speelt een rol, is deze erg laag, dan zal eerder water worden gegeven.

Verder is de ligging van de tuin en de soort planten van belang. Een rotstuin hoeft bij normale weersomstandigheden vrijwel nooit water en een varentuin in droge tijden elke dag. Wel heel belangrijk is dat potten, bakken, hanging baskets en dergelijke elke dag water krijgen, soms zelfs als het heeft geregend. Gras heeft ook vaak wat extra water nodig anders wordt het snel geel.

Terug naar overzicht