Wanneer u tuiniert heeft u onmiskenbaar veel plantaardig afval. U kunt dit zelf composteren en weer aan de tuin teruggeven. Zoek een rustige afgelegen plek in de tuin welke niet in de zon ligt en graag wel wat vochtig is.
Gooi niet alle plantaardige afval op de hoop. Een verhouding van een derde stikstofhoudend (mest, keukenafval, snoeihout, bloemen, kamerplanten, gras) en twee derde koolstofhoudend (blad, stro, as, zaagsel) materiaal is goed.
Niet op de hoop gooien: Snoeimateriaal van zieke planten, rozentakken, dierlijk afval, dikke takken, vetten, as uit de open haard, de kattenbakvulling en onkruid.
Ideale compost krijgt u met de goede temperatuur (ca. 64 graden C) en vochtigheid. Verder moet de hoop regelmatig worden omgezet. Het beste is het dat in drie stadia te doen. 1: de nieuwe compost, 2: de al wat verteerde compost en 3: de fijne schone compost klaar voor gebruik. Zeven kan in het laatste stadium ook geen kwaad.
De composthoop moet een luchtige opbouw heggen. Daarom moet vooral in de eerste bak in lagen worden gewerkt, eindig altijd met een koolstoflaag. De hoop moet veel lucht krijgen anders gaat hij flink stinken en wordt hij veel te nat. Om dit te voorkomen moet de hoop dus met een riek van tijd tot tijd worden omgekeerd, een zwaar karweitje. Na al het omzetten van hoop 1 naar 3 duurt het tussen een half jaar tot soms meer dan een jaar voordat de compost klaar is voor gebruik.
Nadelen: een composthoop kan ongedierte aantrekken en het kan onaangenaam geuren. U heeft voor grotere stukken afval een versnipperaar nodig en die kost geld en stroom. Verder kunt u van het omzetten van de hoop allergische reacties krijgen.
Terug naar overzicht