Maart is meestal een onrustige tijd voor de tuinier. Het kriebelt al weer flink, want als het niet vriest kunnen we veel doen in deze maand. De veranderplannen aan de tuin moeten nu toch wel vorm gaan krijgen anders is het straks te laat. U kunt het beste uiterlijk begin april alle planten die verplaatst moeten worden op hun nieuwe plek hebben staan. Met bamboe kunt u echter beter nog even wachten. Ook kunt u nu alvast gaan denken welke planten of zaden u wilt gaan aanschaffen.
Snoeien is van belang voor de struikrozen, invriezen is nu geen probleem meer. Struikrozen snoeien we liever in maart omdat ze in de winter vaak nog wat bessen dragen en dan voeding geven voor de vogels. Ook staat het mooi als er een sneeuwdek op ligt of een berijpte struik is. U moet eerst de oude dikke takken kort bij de grond snoeien. Daarna kunt u de vorm verfraaien door kruisende takken en takken die niet fraai zijn te snoeien. Snoei wel zo dat een oog naar buiten kan groeien. U kunt de meeste takken terugsnoeien tot ongeveer 3 ogen boven de grond. Leiplanten snoeien en de resterende takken goed vastzetten. Houd wel ruimte zodat de bindmaterialen niet in de stengels groeien. Ook Winterheide kan worden gesnoeid zodat ze weer mooi gedrongen blijven. De Buddleia, Cornus, Cotoneaster en Hydrangea kunt u nog tot eind maart kort snoeien.
Winterbescherming kunt u weghalen, maar houd het wel bij de hand, want het kan nog steeds nodig zijn. U kunt alle vaste planten nu op 5 centimeter boven de grond afknippen en dus de oude stengels en resten van vorig jaar verwijderen. Pas wel op dat u de jonge uitlopers of knoppen niet beschadigd.
U mag in maart nog geen werkzaamheden aan de vijver uitvoeren. Controleer alleen of er geen schade door vorst is opgetreden en houd altijd de luchtvoorziening in de gaten. Als u een nieuwe vijver wilt gaan aanleggen, dan kan dat prima in maart gebeuren of zeker de voorbereidingen daartoe.
Heesters en bomen die bladverliezend zijn kunnen worden aangeplant of worden verplant. Bij vorstvrij weer kunt u ook allerlei vaste planten uitplanten. Alle soorten die pas na de maand mei bloeien kunt u nu nog verplanten en scheuren.
Controleer of potten met kuipplanten die buiten staan niet vol water komen te staan. Vaak raken de gaten onder in de pot verstopt. Vergeet ook niet om de kuipplanten binnen steeds wat water te geven.
Het is een goede tijd om compost of stalmest in de tuin onder te spitten. Doe dit niet te dicht bij de wortels van vaste planten of heesters. U kunt de grond ook losmaken met een cultivator. Wees zeer voorzichtig met spitten in de tuin als u in de buurt komt van soorten zoals Cortaderia, Gunnera en Paeonia en Yucca. Ze kunnen slecht tegen wortelschade en nog slechter tegen verplanten.
Als u Buxusranden heeft, bijvoorbeeld rond een rozentuin, steek dan elk jaar de wortels van de Buxus of enige afstand van de stam af. Buxus heeft de nare eigenschap veel voedsel uit de grond te trekken en dan komen de rozen te kort.
Als de border oud is geworden en nodig moet worden verjongd, steek dan alle vaste planten die in de zomer en in de herfst bloeien er uit. Scheur ze en plant de groeikrachtige scheuten die aan de buitenzijde zitten weer op. Ze kunnen er dan zeker weer drie jaar tegen en de bloei zal rijker zijn.
Controleer de tuin ook op onkruid. Vooral tijdens het spitten verwijdert u de lastige kweekgrassen en wortelonkruiden.
Helleborus, Galanthus, Skimmia, Viburnum tinus en natuurlijk sneeuwklokjes kunnen door de bloemschikkers onder u in huis in een vaas worden gezet. Sneeuwklokjes kunt u ook als een pol uitsteken en in een schaal opplanten. Na de bloei zet u de pol weer terug in de tuin.
Terug naar overzicht