Kruiden

Kruiden

Kruiden zijn gezond en populair in de keuken: ze verfijnen namelijk de smaak van een gerecht. Ook in de tuin zijn kruiden gewild, dit vanwege de geur en het aantrekken van vlinders en allerlei andere insecten. Kruiden zijn veelal mooie planten met een eigen karakter. Sommige soorten zijn ook geschikt als snijbloem.

Telen van kruiden

U kunt kruiden in de tuin telen of sommige soorten desgewenst in een pot in huis of op het balkon telen. Er zijn heel laagblijvende soorten en zeer forse soorten. Een kruidentuin heeft daarom al snel wat ruimte nodig. Daarnaast zijn er ook soorten die eenjarig zijn, maar er zijn ook tweejarige vaste planten. Ook bij de heesters kennen we kruidensoorten.

Een kruidentuin moet in de zon liggen en voedzame aarde hebben. Houd ook rekening met de maat en de groeiwijze. Er zijn kruipende soorten die overal doorheen groeien. Vaak is het beter om deze in een grote kuip zonder bodem in te graven. Andere soorten zaaien zich sterk uit. Plaats de hoogste planten achteraan in de tuin en de lage soorten vooraan. Zorg tijdens de groei voor voldoende water en voeding.

Kruiden drogen of invriezen

U kunt de kruiden vers gebruiken, maar u kunt ze ook drogen, invriezen of inleggen. Kruiden die u binnen enkele dagen gebruikt kunt u ingerold in papier of in een plastic zak met gaatjes erin in de koelkast bewaren. Drogen doet u door ze net voor de bloei te oogsten. Doe dit in de ochtend als de planten droog zijn en de zon nog niet heet is. U hoeft kruiden die u wilt drogen niet te wassen, maar u kunt ze wel beter uitschudden om insecten kwijt te raken. Hang vervolgens kleine bosjes ondersteboven om te laten dragen op een luchtige of droge plek. Na ongeveer 10 dagen zijn ze droog. Daarna kunt u de blaadjes eraf nemen en de bosjes bewaren in een dichte pot op een donkere plek. Soorten die goed te drogen zijn: tijm, salie, lavendel, rozemarijn, munt.

Kruiden die u wilt invriezen hoeft u niet te wassen. Schud ze wel even uit en neem alleen de gezonde delen. Snijd ze vervolgens in kleine stukjes en vries ze in. Het beste is om de kruiden niet langer dan een half jaar in de vriezer te bewaren. Soorten die geschikt zijn voor invriezen: dille, bonenkruid, munt, peterselie, bieslook.

Inleggen doen we in azijn of in olie. Was de kruiden en droog ze. Stop de kruiden vervolgens in flessen en voeg wat wijnazijn of olie toe. Hierbij is het belangrijk dat de kruiden geheel onder de olie of wijnazijn staan. Sluit de flessen af en zet ze weg op een koele plek. U kunt ze niet langer dan een maand bewaren. Inleggen is geschikt voor: marjolein, salie, tijm en rozemarijn.

Kruidensoorten

De planten worden weergegeven in Botanische naam – Nederlandse naam.

Eenjarige soorten:

  • Anethum graveolens – dille
  • Anthriscus cerefolium – kervel
  • Bernago officinalis – bernagie
  • Coriandrum sativum – koriander
  • Lepidium sativum – tuinkers
  • Ocimum basilicum – basilicum
  • Origanum majorana – marjolein
  • Portulacca oleracea – postelein
  • Satureja hortensis – bonekruid

Tweejarige soorten:

  • Carum carvi – karwij
  • Foeniculum vulgare – venkel
  • Mentha x piperita – pepermunt
  • Petroselinum crispum – peterselie

Vaste planten:

  • Allium schoenoprasum – bieslook
  • Artemisia absinthium – absint alsem
  • Artemisia dracunculus – dragon
  • Artemisia vulgaris – bijvoet
  • Gallium odoratum – lievevrouwebedstro
  • Hyssopus officinalis – hysop
  • Levisticum officinalis – lavas
  • Melissa officinalis – citroenmelisse
  • Origanum vulgare – oregano
  • Ruta graveolens – wijnruit
  • Salvia officinalis – salie
  • Sanguisorba minor – pimpernel
  • Sedum reflexum – tripmadam
  • Thymus x citriodorus – citroentijm

Heesters:

  • Lavandula angustifolia – lavendel
  • Rosmarinus officinalis – rozemarijn
  • Thymus vulgaris – thijm
Terug naar overzicht