Tuintips januari

Tuintips januari

Sommige fruitsoorten kunt u – indien het mooi weer is – in januari snoeien. Bloedende soorten zoals kastanje, kiwi, druif en berk moeten beslist in begin januari worden gesnoeid (beter is dit in december te doen) anders kunnen ze bij hergroei uit de wonden gaan bloeden met alle gevolgen van dien. Alle voorjaarsbloeiende struiken zoals Prunus, Forsythia en Ribes mag u niet snoeien. De gevoelige soorten kunt u beter niet in de winter snoeien, maar in het voorjaar. Bedenk ook dat snoeien in de winter met strenge vorst er soms toe kan leiden dat vorstgevoelige soorten via de snoeiwonden kunnen invriezen. Dit kan tot behoorlijke groeistoornis leiden.

Tuintip winterstek

We kunnen in januari nog zelf heester stekken. Winterstek kunnen we maken van bijvoorbeeld Cornus, Forsythia, Hydrangea, Jasminus, Ligustrum, Ribes, Rosa rugosa, Salix, Sambucus nigra of, Symphoricarpos. Knip of snijd rechte stekjes steel van ongeveer 20 centimeter lang. Doe er een stel bij elkaar in een bundel, waarbij alle knoppen naar boven moeten wijzen en doe er een elastiekje omheen. Zet de bundel op een beschutte plaats voor ca. de helft of iets meer in de grond. De stekken maken wondweefsel en daar gaan later de wortels op groeien. In het vroege voorjaar zet u de stekken uit op ca. 10 tot 15 centimeter afstand van elkaar. Spoedig zullen de stekken geworteld zijn. Laat de stekken rustig groeien en verplant ze in het najaar.

Tuintip de vijver

U mag in januari geen werkzaamheden aan de vijver uitvoeren. Controleer alleen of er geen schade door vorst optreedt en of de luchtvoorziening in orde is.

Als u een nieuwe vijver wilt gaan aanleggen, dan is bij vorstvrij weer januari een goede tijd deze alvast uit te graven.

Tuintip aanplanting

Als het niet vriest kunt u allerlei bladverliezende heesters en bomen planten of verplanten. Zorg ervoor dat bomen bij de aanplant aan de windzijde een boompaal krijgt. U moet deze paal wel zetten voordat u de boom plant omdat anders misschien wortels kunnen worden beschadigd.

Tuintip algemeen

Loop niet over het gazon en vooral niet over sneeuw waaronder vaste planten hun neuzen net boven de grond uitsteken, u zult ze hierdoor namelijk beschadigen.

Als het niet vriest kunt u het lege deel van de tuin omspitten zodat de kluiten goed kunnen doorvriezen. U kunt eventueel ook grondverbeteraar toevoegen. Met name op zandgronden levert compost of strorijke koemest een goede bijdrage aan de structuur van de grond. Water en voeding worden dan gemakkelijker vastgehouden en kleigrond wordt door compost luchtiger. Bij zware sneeuwval kunt u de sneeuw het beste van hangende takken afschudden, dit voorkomt takkenbreuk.

Bij vorstvrij weer kunt u eventueel ook nieuwe paden in de tuin aanleggen. Controleer de planten die in potten buiten staan; indien de afvoer verstopt zit en de kluit te vochtig wordt, kan bij vorst de pot namelijk barsten. Ook is overtollig vocht slecht voor het wortelgestel.

Nestkastjes voor vogels moet u nu wel schoongemaakt hebben want een vogelpaar zoekt al vroeg de nestplaats uit.

Bij strenge vorst en of sneeuw kunt u vogels bijvoederen. Doe dit wel op een open of hoge plek zodat de kat niet op een onverwachte maaltijd wordt getrakteerd.

Tips voor bloemschikkers

Sommige winterbloeiers zoals Helleborus, Galanthus, Salix, Skimmia en Hamamelis mollis, kunnen door de bloemschikkers onder u in huis in een vaas worden gezet. Takjes van Forsythia kunt u, indien het inmiddels een paar weken goed koud is geweest, afknippen en binnen in bloei laten komen.

Terug naar overzicht