Tuintips februari

Tuintips februari

Februari is meestal een erg rustige tijd voor de tuinier. Zeker als het vriest of als er sneeuw ligt kunt u vrijwel niets doen. Het schept ook mogelijkheden het tuinontwerp nog eens rustig te bezien en eventueel veranderplannen te bedenken. Ook kunt u nu alvast gaan denken aan welke planten of zaden u wilt gaan aanschaffen.

Tuintip snoeien

Snoeien kan alleen op een mooie droge dag. Bloedende soorten hebben absolute prioriteit (zie ook de januari tips).

Tuintip de vijver

U mag in februari geen werkzaamheden aan de vijver uitvoeren. Controleer alleen of er geen schade door vorst optreedt en of de luchtvoorziening in orde is. Als u een nieuwe vijver wilt gaan aanleggen, dan is bij vorstvrij weer februari ook een goede tijd deze alvast uit te graven en de vorm uit te zetten.

Tuintip aanplanting

Heesters en bomen die bladverliezend zijn kunnen als het niet vriest worden aangeplant of worden verplant.

Tuintip kuipplanten

Controleer of potten met kuipplanten die buiten overwinteren niet vol water komen te staan. Vaak raken de gaten onder in de pot verstopt.

Tuintip algemeen

Als het niet vriest is het nu een goede tijd om compost in de tuin onder te spitten. Het beste is goed verteerde compost, want dit is een prima bodemverbeteraar. Zware grond wordt er luchtiger van waardoor de structuur en doorlaatbaarheid verbeteren. Op lichte en zandgronden zal compost er toe bijdragen dat het voedsel vanwege het hogere humusgehalte in de grond beter wordt vastgehouden. Het omspitten van de grond leidt er tevens toe dat tijdens de vorst de kluiten verkruimelen en de grond een mooie open structuur krijgt.

Er zijn tuinplanten die van een teveel aan water ernstig kunnen leiden. Denk hierbij aan sommige rotsplanten. Maak boven deze planten een schuin afdakje van een doorzichtige plaat. Voorkom ook dat bladhoudende planten tijdens een vorstperiode verdrogen. Door de warmte van de zon verdampen ze wel water, maar kunnen ze uit een bevroren boden dus geen nieuw water opnemen. Dek ze tijdens deze vorstperioden af en haal direct de bedekking weg wanneer het weer gaat dooien.

Controleer de tuin tussenbeide ook op onkruid. Vooral tijdens het spitten verwijdert u de lastige kweekgrassen en wortelonkruiden. Vergeet daarnaast ook niet om volgelnestkastjes schoon te maken want volgens zijn nu volop op zoek naar een nestgelegenheid.

Nog een herhalingstip: loop niet over bevroren of besneeuwde gazons of borders.

Tijdens de winter kunt u mooi alle gereedschap, de grasmaaimachine en dergelijke grondig nazien en gebruiksklaar maken. Spaden, schoffels en snoeischaren kunt u met een vijl weer scherp maken.

Tips voor bloemschikkers

Sommige winterbloeiers zoals Helleborus, Galanthus, Salix, Skimmia, Hamamelis mollis, Viburnum tinus kunnen door de bloemschikkers onder u in huis in een vaas worden gezet. Takjes van Forsythia kunt u, indien het inmiddels een paar weken goed koud is geweest, afknippen en binnen in bloei laten komen.

Terug naar overzicht