April doet wat hij wil. Dat zegt iets over de weersverwachting voor de maand april. Er staan ons vele werkzaamheden te wachten en ook zal de tuin weer duidelijk in hergroei komen.
Zomerheide kan nu worden gesnoeid. U kunt dit het beste elk jaar doen, omdat de struiken anders erg groot en ook kaal van onderen worden. Knip de uitgebloeide bloemaar weg, maar snoei niet geheel terug tot op het oude hout. U loopt anders het risico dat de heide niet meer uitloopt. Het gaat om soorten als Calluna vulgaris en Erica cinerea. Als u wat onregelmatig snoeit blijft de natuurlijke struikvorm mooi intact. Vorstgevoelige heesters zoals Buddleya en sommige soorten Syringa mogen nu ook worden gesnoeid. Voorjaarsbloeiende heesters kunt u het beste direct na de bloei snoeien. U houdt dan een mooie struik. Enkele soorten zijn bijvoorbeeld: Forsythia, Ribes en Clematis.
Het is nu de tijd om van alles en nog wat aan te planten. U kunt dit het beste tot uiterlijk begin april doen. Als u daarna nog wilt planten, doe dat dan met containerplanten.
Maak de vijver schoon en controleer de beplanting. Waterlelies die in manden staan kunt u het beste onderin de mand voorzien van wat vette klei. Als het water warmer wordt zullen de vissen ook weer vaker om voer komen vragen. Voer ze nog wel met licht verteerbaar voer. Ook zal de biologische filter, indien u die heeft, weer langzaam gaan werken. Aanleggen van een vijver kan nu natuurlijk ook gebeuren. Alleen moet u oude struiken of vaste planten niet te laat meer verplanten om de vijverrand te verfraaien.
Tot begin april kunt u planten en verplanten. Alleen containerplanten kunt u het hele jaar aanplanten. Let er op dat u planten in de juiste soort aarde zet. Rhododendron is bijvoorbeeld een zuurminnende soort en zal niet gedijen als hieraan niet wordt voldaan. Onder reeds oudere struiken kunt u het beste in het voorjaar een dun laagje tuinturf strooien.
Alle ondiep wortelende soorten zoals Rhododendron kunnen het beste een bladbedekking onder de struik houden. Dit voorkomt uitdroging. Uitdroging kunt u opmerken als het blad naar binnen toe oprolt.
We kunnen eind april de coniferen, bamboe en de bladhoudende heesters verplanten. De grond wordt dan al weer wat warmer zodat verplanten zonder veel problemen kan gebeuren. September is ook een goede tijd. Als u de planten al een jaar lang heeft rond gestoken met een scherpe schop, heeft deze een mooie wortelkluit gevormd. Als u dit niet heeft gedaan kunt u de struik het beste na verplanten direct snoeien. Dit gaat verdamping tegen en geeft meestal een goede hergroei. Op stugge kleigrond moet u het plantgat rondom goed losmaken anders kunnen de wortels niet goed weggroeien.
Sterke kuipplanten kunnen eind april al naar buiten. Het mag ook eerder indien het niet vriest. Zet alle kuipplanten die weer naar buiten gaan gedurende minimaal een week in de schaduw om verbranding door de zon te voorkomen.
Het gras gaat nu ook weer groeien. U begint met het schoonmaken van het gazon. Doe dit met een bladhark. Als het gazon kale plekken heeft, dan kunt u, nadat u dat deel heeft losgemaakt en van compost heeft voorzien, deze inzaaien en aanrollen. Indien nodig kunt u het gazon ook nog verticuteren. Maaien kan alleen in de hoge stand van de machine en als het gras er zichtbaar goed bij staat. Ook het bemesten van het gazon moet nu weer gaan gebeuren. Een bemesting inclusief mosbestrijding is erg nuttig.
Als u buiten zaait, meng het zaad dan met zand zodat u weet waar u het zaad al heeft gestrooid. Eenjarigen kunt u vanaf eind april buiten zaaien. Ook het verspenen van binnen gezaaide planten komt nu aan de orde. Pot de goede planten op. Zomerbloeiende bol-, en knolgewassen plant u rond eind april buiten uit.
Als u de tuin wilt spitten en eventueel gelijk compost of koemest wilt inbrengen, wees dan voorzichtig rond de heesters. Spit daar niet of anders heel ondiep. Wortels zijn gemakkelijk te beschadigen. Zandgrond spit u vlak voordat u gaat planten. Werk gelijk wat humusmateriaal zoals compost of stalmest door de grond. Met de cultivator kunt u op een mooie dag de grond losmaken. Er komt dan weer lucht in de aarde daarnaast is een bijkomend voordeel dat net ontluikend onkruid geen kans krijgt om te groeien. Controleer de tuin ook op onkruid. Vooral tijdens het spitten verwijdert u de lastige kweekgrassen en wortelonkruiden.
Er gaan weer meer soorten in de tuin bloeien. De tijd voor de bloemschikkers komt er dus weer aan. Niet alleen bloeiende heesters of kleine bomen zoals Malus, fruitsoorten, maar ook de eerste vaste planten zoals Bergenia, Convallaria en Dicentra komen in de bloei. U kunt ze in tere voorjaarsboeketten of arrangementen verwerken.
Terug naar overzicht