Tuintips september

Tuintips september

In september kunt u hagen zoals Taxus, Carpinus en x Cupressocyparis leylandii nog een tweede keer snoeien. Let hierbij op de vorm: van onderen wat breder dan van boven. Snoei ook niet te kort op oud hout. Ook Carpinus betulus, ofwel de haagbeuk of Ligustrum, kunt u nog een keer snoeien. Buxus mag nog tot in begin oktober worden gesnoeid. Hoe later u snoeit, hoe minder ze nog zullen uitlopen.

Tuintip eenjarigen

Veel eenjarigen zijn nu bijna uitgebloeid en worden verwijderd. De composthoop is een prima plek voor ze. Eenjarigen die nog even doorbloeien en in bakken of potten staan moet u ondanks de regen soms toch water geven.

Tuintip tweejarigen

Laat de tweejarigen als ze nog bloeien gewoon doorgaan. Bij een zachte winter zullen ze zelfs soms het volgende jaar opnieuw in bloei komen. U kunt ze anders alsnog in de composthoop verwerken.

Tuintip vaste planten

Elke vaste plant heeft zijn eigen behandeling nodig. Geef planten de ruimte om uit te groeien en als ze drie jaar oud zijn kunt u ze eventueel scheuren. Knip de bloemstelen pas na de winter af.

Tuintip bollen en knollen

U zult in september al de eerste bolgewassen zien bloeien. Vooral Crocus en herfsstijlloos zullen mooie bloemen laten zien. Voorjaarsbloeiende gewassen zoals sneeuwklokjes, winteraconieten en dergelijke moet u na ontvangst snel planten. Doet u dit niet, dan kunnen de bollen wel eens indrogen. Let ook op de juiste plantdiepte, dit verschilt namelijk per soort.

Tuintip heesters

Bladhoudende heesters worden bij voorkeur in september geplant, maar dit kan ook in het vroege voorjaar gebeuren. Bij aflevering moeten ze een goed doorwortelde kluit hebben. Graaf een groot plantgat, maak als de plant in het gat staat de gaaslap los en haal deze weg. Daarna vult u de grond aan en drukt u deze stevig aan. Hierna hoeft u alleen nog maar water geven. Verder is het belangrijk dat u het blad bij droge dagen even sproeit in de eerste fase na de aanplant.

Tuintip coniferen

Het is in september een goede tijd om coniferen aan te planten aangezien de grondtemperatuur hoog is en de verdamping laag. Wanneer u de coniferen aanplant in september, zijn ze voor de winter zijn weer goed geworteld.

Tuintip de border

De border zal nu het nodige onderhoud vergen. Er bloeit wellicht nog van alles, dus geniet daarvan. Knip ook niet alles tot op de grond kaal. In de winter zijn berijpte of besneeuwde oude bloemstelen zeer fraai. Ook voorkomt hiermee u inrotten van de planten.

Tuintip onkruidbestrijding

U zult niet kunnen stoppen met verwijderen van onkruid, het kan zelfs de hele winter doorgroeien. Als u voorkomt dat het onkruid uitzaait, scheelt dat al veel werk.

Tuintip vermeerderen

Vaste planten kunt u nu al scheuren. Plant de buitendelen weer op en gooi het oude binnendeel weg.

Tuintip de vijver

De herfst komt er aan en dus gaat er weer veel blad in de vijver waaien. Haal de bladeren dagelijks uit de vijver om te voorkomen dat de bladeren naar de bodem zinken en gaan rotten. Haal ook overtollige plantengroei weg uit de vijver.

Tuintip gazon

In september moet u geen maaisel op het gazon laten liggen. Door de hogere luchtvochtigheid kan het leiden tot een natte pap die kan gaan rotten waardoor u schimmel krijgt in het gazon. U kunt het afgemaaide gras beter als mulchlaag tussen de heesters gebruiken. U kunt tot begin oktober nog een nieuw gazon leggen. Ook het inzaaien van kale stukken kunt u in september nog doen.

Tuintip kuipplanten

U zult nog steeds één of soms twee keer per dag de kuipplanten water moeten geven, afhankelijk van het weer. Ook als het regent kan water geven nodig zijn. De voeding moet nu echt worden afgebouwd om de winterrust voor te bereiden. Laatbloeiende kuipplanten zoals Tibouchina moeten nog wel wat mest hebben. Ga ook na waar u uw mooie kuipplanten voor de winter wilt stallen. Er zijn kwekers die dat voor u kunnen doen, dit scheelt ook veel ruimte en zorg.

Tuintip algemeen

Hoogbloeiende vaste planten moeten vanwege najaarswind en regen goed worden aangebonden.

Tips voor bloemschikkers

September is een uitdagende periode voor bloemschikkers. De tuin gaat in de herfstkleuren komen, wat dus mooi blad betekent. Er zijn ook nog veel bloemen en vruchten. Pluk bloemen vroeg in de ochtend en zet ze een paar uur op water met Chrysal erin. Daarna kunt u ze verwerken in een boeket of arrangement.

Terug naar overzicht