Van de meer dan 2 miljoen kerstbomen die elk jaar met Kerstmis in huis worden gezet, wordt een deel met wortelkluit verkocht. Dit biedt de mogelijkheid de boom na kerst in de tuin te planten. Bedenk echter wel dat na een warme en droge periode in huis de boom wel verzwakt is geraakt. U kunt met succes de boom buiten planten als u het volgende in acht neemt:
Er zijn boomsoorten die u beslist moet snoeien voordat in het vroege voorjaar de sapstroom weer op gang komt. Dit worden de zogenaamde bloeders genoemd. Voorbeelden hiervan zijn: berken, esdoorns en noten. Bij te laat snoeien loopt het sap gewoon uit de boom en kan deze daar ernstig onder lijden. Snoei ze daarom in de maanden december of januari.
Van sommige soorten kunt u in de winter stekken nemen, we noemen dit winterstek. Voorbeelden hiervan zijn: Forsythis, Hydrangea, Salix, Ribes en Deutzia. Neem korte stukjes, bij voorkeur tussenhout, van 20 tot 30 centimeter takken, bundel ze en knip vervolgens de takjes recht af boven een slapend oog. Zet ze dan in vochtige aarde of zand. Zet de stekken met de groeirichting naar boven, let daarom op de stand van de knoppen en voorkom uitdroging van de stekken.
U mag in december de vijver niet meer uitvoerig gaan schoonmaken omdat veel dieren dan al in rust zijn en u ze anders gaat verstoren. Het is nuttig om een ijsvrijhouder in de vijver aan te brengen. Hierdoor kan lucht gemakkelijker toetreden en kunnen gassen ontsnappen. Een bos stro of riet kan ook een bijdrage zijn aan luchtaanvoer in de vijver. U mag natuurlijk nimmer een wak in het ijs slaan, want dat kan het leven van uw vissen kosten.
Nog een tip voor degene die aan afdekwoede lijden. De essentie van afdekken is het aanbrengen van een luchtige laag boven de planten. Voor sommige planten kunt u strorijke oude mest gebruiken of eventueel compost of blad. Met dennentakken e.d. kunt u vaste planten prima afdekken, maar ook noppenfolie of speciaal afdekvlies kan goede diensten bewijzen. Bedenk wel dat u alleen moet afdekken als het vriest en niet als het een bijna lenteachtige winter(dag) is. Ga uw planten ook niet bedelven onder een dikke laag turfmolm, dat is namelijk niet goed voor de planten.
Vergeet niet de buitenkranen open te zetten nadat de leiding is afgesloten en laat de leiding vervolgens leeglopen, zie de tips van november. Daarnaast is het ook belangrijk dat u voorkomt dat bakken of potten waarin water staat kapotvriezen doordat de gaatjes onderin verstopt raken en er onverhoopt water in de bakken komt te staan.
Mocht er veel sneeuw vallen in de winter, laat deze dan niet op de takken van de coniferen of wintergroene heesters liggen. Door het gewicht kunnen de takken namelijk afbreken.
Sommige heesters hebben fraaie bessen die we graag in ons kerstbloemwerk gebruiken. Als de vorst en sneeuw echter plotseling invallen, zullen vogels wellicht uw mooie bessen nuttigen. Een net over de struik voorkomt dit probleem. Voeder de vogels eventueel bij met passend voer.
Mooie kerstmaterialen zijn verder de Ilex of hulstsoorten, Skimmia, Pieris, diverse conifeersoorten, maar ook Hederablad kale takken van de Salix of Cornus en niet te vergeten de maretak.