Tuintips augustus

Tuintips augustus

Voor sommige heesters is het goed om nu al (een deel) te snoeien. Dit komt omdat in augustus de wonden nog gemakkelijk dichtgroeien en dat is gunstig voor de komende winterperiode. Schimmels kunnen nu ook veel minder snel de wonden infecteren. Buxus heeft vaak last van de buxusmijt. Deze mijt laat de top van het jonge blad omkrullen. Snoei daarom de jonge toppen af, vang het snoeisel op en doe het in de gft bak. Verwijder wildopslag van heesters of bomen ook tijdig.

De coniferenhaag moet nu ook weer een snoeibeurt hebben. Snoei netjes en niet tot op het oude hout. Taxushagen kunnen nu ook weer worden gesnoeid. Taxus mag desnoods wel tot op het oude hout worden gesnoeid want die loopt wel weer uit.

Tuintip onkruidbestrijding

U kunt terras en tuinpaden vrij van onkruid houden door met een voegenkrabber de onkruiden te verwijderen. Een terras dat u met de hoge drukspuit schoon spuit kunt u gelijktijdig van het onkruid ontdoen.

Planten

  • Eenjarigen:
    Eenjarigen bloeien nog steeds fraai, maar daar gaat wel een eind aan komen. Zolang er geen nachtvorst komt en u de planten kort hebt bijgehouden, oude bloemen verwijderd e.d. dan zullen ze het nog wel een poosje uithouden.
  • Tweejarigen:
    Als u in de afgelopen tijd tweejarige planten hebt gezaaid, dan zullen ze nu wel moeten worden verpot of in een kweekbed worden geplaatst om verder uit te groeien. Geef ze vaak wat water en ook wat voeding zodat ze goed doorgroeien. Als de planten groot genoeg zijn kunt u ze uitplanten. Volgend jaar heeft u dan rijk bloeiende planten in de tuin.
  • Vaste planten:
    Augustus is al weer de tijd om uitgebloeide vaste planten te vermeerderen door ze te scheuren. Neem alleen de goede buitendelen van de wortelkluit voor de vermeerdering. De meeste planten kunt u om de drie jaar scheuren, maar er zijn ook soorten die langer moeten blijven staan, zoals de pioenroos.
  • De border:
    Knip oude uitgebloeide bloemen wekelijks weg om zo doorbloei te bevorderen. Bind lange bloemstelen eventueel nogmaals vast om afbreken bij regen en wind te voorkomen.
  • Stekken:
    U kunt in augustus prima stekken. Neem altijd volgroeide half verhoute delen om van te stekken. U kunt mooie kopstekken nemen, maar tussenstekken doet het vaak zelfs nog beter. Kijk ook in de juli tips.

Tuintip de vijver

Bladeren gaan weer in de vijver waaien, dus haal dit dagelijks uit de vijver. Laat bij warm weer een luchtpompje constant lucht in het water blazen, aangezien een hoog zuurstofgehalte van belang is voor uw vissen.

Tuintip gazon

U moet het bemesten langzaamaan gaan afbouwen. Maak het gazon elke week, maar alleen als het droog is. Het maaisel kunt u gerust laten liggen.Als de grasmat niet meer zo mooi is, is dichtgeslibt of vervuild met onkruid of mos, dan kunt u de mat eens bewerken door de verticuteren. Ook een prikrol geeft een gunstig resultaat. Verwijder lastig onkruid zorgvuldig met een steker.

Als u een nieuw gazon wilt inzaaien, dan wordt het nu tijd de grond voor te bereiden. Spit de grond om en verwijder alle stenen, stukjes glas en het onkruid en zorg ervoor dat het oppervlak goed wordt geëgaliseerd. Zaai rond eind augustus het zaad, werk het een beetje in en voorkom dat vogels het wegvreten.

Tuintip kuipplanten

U zult nog steeds één of soms twee keer per dag de kuipplanten water moeten geven. Zelfs als het regent kan water geven nodig zijn. Geef de planten begin augustus nog een keer voeding en bouw dit dan langzaam af om de winterrust voor te bereiden. Enkele laatbloeiende kuipplanten zoals Tibouchina hebben nog wel regelmatig mest nodig.

Insecten en ziektebestrijding

Rupsen kunnen aardig het blad wegvreten. Met een flink harde waterstraal kunt u ze redelijk en milieuvriendelijk verwijderen. Laat de vogels de rest doen. Schimmelziekten kunnen vooral met zwoel en warm weer toeslag veroorzaken. Sproei daarom liever in de ochtend de tuin zodat de planten droog de nacht in gaan.

Tuintip algemeen

Verzamel zaad van de soorten die u wilt vermeerderen of weggeven.

Tips voor bloemschikkers

Het is nog altijd een goede tijd voor bloemschikkers. De tuin geeft mooi blad, bloemen en zaadvormen. Pluk bloemen vroeg in de ochtend en zet ze een paar uur op water met Chrysal erin. Daarna kunt u ze verwerken in een boeket of arrangement. Bedenk nu ook alvast welke snijsoorten u volgend jaar in de tuin wilt hebben om uw bloemwerk mee te verfraaien.

Bloemen drogen:

Hortensia is een prima bloem om te drogen. U kunt de volgroeide bloem onderste boven laten drogen. U kunt de steel ook in een centimeter water zetten en wachten tot de bloem is gedroogd.

Terug naar overzicht