Onder heesters verstaat men houtachtige planten die geen centrale hoofdstam of hoofdtak hebben. Heesters zijn erg belangrijk in het ontwerp voor een tuin. Veel soorten bloeien fraai en sommige hebben ook mooie vruchten of een mooi blad in het najaar. De term struik is een aanduiding voor een heester die zover is opgegroeid dat het geen plantgoed meer is. Een plantgoed is dus het jonge en kleine materiaal.
Heesters kunnen worden ingedeeld in hoogte:
Heesters worden toegepast naar de omstandigheden zoals de beschikbare ruimte. Ook is het belangrijk rekening te houden met het bestand zijn tegen zeewind, wind, vervuiling, grondsoort en dergelijke. Ook de bloei, vruchten en bladvorm en bladkleur zijn van belang bij de keuze. Belangrijk bij de toepassing van heesters in de tuin is ook de standplaats zoals schaduw, zon, nat en droogte. Sommige heesters kruipen via de wortels verder door de tuin. Dit is van belang als u heesters aanplant en de ruimte voor uitgroei beperkt is.
Sommige heestersoorten zijn ideaal voor insecten, vlinders en vogels. Ze geven niet alleen voer, maar soms ook nestgelegenheid. Voor de bloemsierkunst zijn vele heestersoorten geschikt en wel in verschillende stadia zoals kale takken, takken met bloemen of blad en takken met vruchten. Enkele soorten heesters worden in de winter in bloei getrokken zoals: Forsythia, Syringa, Viburnum opulus, en Prunus triloba.
Als heesters op de juiste wijze zijn aangeplant behoeven ze niet zo veel onderhoud. Snoeien is wel van belang omdat de struiken anders te groot of kaal van onderen kunnen worden. Planten die weinig wortels hebben bij het verplanten moeten bovengronds direct worden gesnoeid, doet u dit niet dan zal het aanslaan niet goed verlopen. Laag snoeien dwingt de plant om jonge grondscheuten te maken.
De planten worden weergegeven in Botanische naam - Nederlandse naam.