Hagen kunt u in de maand juni snoeien. Dit kan het beste op een droge dag. Snoei coniferen zoals Chamaecyparis, Thuja en dergelijke vooral niet tot op het oude hout terug aangezien ze dan niet meer goed zullen uitlopen. Snoei daarnaast de hagen van onder wat breder dan van boven, dat is beter voor het vangen van licht. Ook hagen van de beuk, Ligustrum of Taxus kunt u nu snoeien. Ze mogen gerust vrij kort worden gesnoeid. Bij alle bonte of gekleurde heesters moet u takken met groen blad verwijderen. Grondscheuten (wildopslag) bij alle geënte planten zoals rozen moet u verwijderen.
Vaste planten die u in potten koopt kunt u nog planten. Vergeet niet in de eerste fase de plant water te geven.
De vijver wordt nu alleen bijgehouden. Dat wil zeggen controleer het water en verwijder draadalgen indien deze te veel aanwezig zijn. Houd daarnaast het waterpeil in de gaten en voer de vissen 1 à 2 keer per dag.
Een nieuw gazon aanleggen kan goed met grasmatten worden gedaan. Als u het gazon eens per week maait, dan is het gras nog kort en kunt u dit gewoon laten liggen. Als het lang droog weer is moet het gras 3 tot 4 cm lang blijven, dus stel uw maaimachine daar op af.
U zult één of soms twee keer per dag water moeten geven. Zelfs als het regent kan water geven nodig zijn aangezien de bladkruin als een paraplu kan werken. Geef ook regelmatig voeding.
Luizen en dergelijke kunt u heel aardig bestrijden met een harde waterstraal. Ziekten zoals meeldauw moet u zien te voorkomen. Knip zieke delen weg en giet de planten in de ochtend zodat ze droog de nacht in kunnen.
De eenjarige tuinplanten die u vooral in de maand mei hebt gekocht en geplant zullen nu wel fraai in bloei staan. Om een lange bloei te garanderen moet u regelmatig de oude bloemen verwijderen. Ook voeding is van belang, zeker als het om eenjarigen in bakken gaat. Ook hagen moet u regelmatig voeding geven. Organische mest is het beste.
Pas aangeplante planten moeten als het niet regent wel water krijgen. Geef in droge perioden om de paar dagen water met de gieter of de slang. Ga vooral niet elke dag de hele tuin gieten, want hierdoor worden de planten lui en wordt kostbaar water verspild.
Grasmaaisel kunt u prima gebruiken om onder struiken te strooien als een mulchlaag. Dit bevordert het bodemleven van de grond. Een mulchlaag gaat ook onkruid tegen. Grond kan lelijk dicht slaan van de regen. Maak het daarom tussentijds eens los met een schrepel of ander gereedschap.
Onkruid vergaat niet en dat is ook zo in de tuin. U zult steeds weer het onkruid te lijf moeten gaan anders gaat het de planten overheersen. Dicht bij planten, in een heidetuin of tussen rotsplanten kunt u het onkruid alleen met de hand verwijderen. Trek het met wortel en al uit.
Het wordt een mooie tijd voor bloemschikkers. De tuin gaat weer allerlei zomerfraais leveren. Pluk bloemen vroeg in de ochtend en zet ze een paar uur op water met Chrysal erin. Daarna kunt u ze verwerken in een boeket of arrangement.
Terug naar overzicht